Knorr Prandel

Ons bedrijf en zijn historie

In 1825 begon de familie Bamberger een kleine bakkerij in de Zuid-Duitse stad Mitwitz. Al in 1840 was het bedrijf internationaal actief met iets wat we nu een van de eerste “creatieve” producten noemen: decoratieve manden.

Een logo van de familie Bamberger ten tijde van de oprichting

De mandenmakerij werd een doorslaggevend aandeel in het verkoopassortiment. Na verloop van tijd werden ook hout ornamenten en verschillende soorten vlechtwerk waaronder mattenkloppers, manden en diverse toebehoren zoals beslag en grepen aan het assortiment toegevoegd. Houtprodukenten maakten vanaf 1920 een steeds groter deel van het assortiment uit.  Verschillende behendigheids- en legspellen als ook houtkralen en div. houtdecoratie maakten het aangebod compleet.

Einde jaar 1900

In 1949 stelde het bedrijf, onder een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam, Knorr, Friedrich & Co., voor het eerst knutsel- en bloemistprodukten voor op de internationale speelgoedbeurs in Nürnberg.

Lichtenfels was op dat moment het middelpunt voor de branche van de creativiteit en mandenmakerij in Duitsland. Alfred Prandell richtte in 1958 in Lichtenfels "Steckenpferd-Bastel Verlag" op wat later zou uitgroeien tot Prandell creative hobbies GmbH. Het assortiment werd voordurend uitgebreid en bevatte vele technieken zoals emailleren, zijdeschilderen, etsen, brandschilderen bijzonder succesvol waren de samengestelde sets van de aangebodene artikelen.

De "Steckenpferd Bastelverlag"
van Alfred Prandell

In 1985 trok voor de eerste keer de Knorr beurs trein dwars door Duitsland. Door middel van 2 special uitgeruste wagons werd het assortiment in 40 vestigingen voorgesteld. In deze tijd ontwikkelde KNORR zich tot  marktleider van de Duitse creatieve branche.

Einde 1980 is voor het bedrijf een woelige tijd, eerst door de overname van Raab Karcher Gruppe, in 1999 als deel van de Gütermann AG onder de naam KNORR prandell GmbH en in 2002 door het integreren van de firma WACO.

Gütermann-Gruppe verkocht het bedrijf in 2010. Uit de fusie van Bastel Service GmbH, Kars & Co B.V. en KNORR prandell GmbH ontstaat de Creative Hobbies Group. Deze bedrijven constellatie vindt zijn einde aan het begin van 2013 met het faillissement van Creative Hobbies Group.

Baier & Schneider GmbH & Co. KG neemt in Mei 2013 het essentiële activa van de failliete Creative Hobbies Group over en beheert haar activiteiten met een nieuw merk KNORR prandell Creative GmbH.

De beursstand van KNORR prandell tijdens de Creativeworld 2014 in Frankfurt

Vanaf 2015 wordt KNORR prandell als merk een onderdeel van het assortiment van Baier & Schneider in Heilbronn.

Al van bij het prille begin was steeds het doel dat beste te produceren en te leveren. Deze spirit is ook vandaag nog steeds aanwezig. Ook vandaag ligt de kracht nog steeds in de ontwikkeling van een innovatief assortiment, het verlenen van eerste klasse qualiteit en een succesvol verkoopsconcept. Dit voordeelpakket voor de handel wordt aangevuld met een sterk distributienetwerk - met vele bevoegde gespecialiseerde vakadviseurs in binnen- en buitenland- die de retailers snel en betrouwbaar met een creatief assortiment verzorgen.